vrijdag 5 september 2008

TREKTOR TERUG BIJ BEATRIXSCHOOL

Sinds vrijdag 23 mei 2008 staat de ‘Trektor’, een kunstwerk Ingrid Mol, na vele omzwervingen op het plein voor de Beatrixschool, Dubbelsteynlaan-West 54 in Dordrecht.

De rode tractor die vorig jaar op 6 juni één dag bij deze school heeft gestaan, is daarna met de magiër Roestofatie naar het zuiden getrokken en heeft een complete transformatie ondergaan. In Bulgarije is hij omgebouwd van tractor tot Trektor. Op 23 mei komt hij in deze gedaante terug en zal altijd bij de zogenaamde ‘Boerderijschool’ blijven.

De trektor
Het thema ‘boerderij’ was uitgangspunt voor de opdracht en de leerlingen moesten op een of andere manier betrokken worden in het scheppingsproces.
Mol vroeg een groep leerlingen om van een door haar geschreven beginscène een compleet verhaal te maken. Dit verhaal is door haar geïllustreerd en op deze weblo geplaatst. De beginscène staat nu als beeld op het plein met een muurschildering op de achtergrond. Een bestaande kleine tractor is ‘gekruist’ met een insect en verworden tot ‘trektor’. De lichaamsdelen van het insect zijn van keramiek. De scène speelt zich af op een zojuist gemaaide akker.

Omdat het verhaal zich gedeeltelijk op de school afspeelt, zal er een verdubbeling van de realiteit ontstaan. Het beeld op het plein wordt onderdeel van een groot avontuur waar ook de leerlingen deel van uitmaken en via het verhaal komt het beeld tot leven.

De kunstenaar Ingrid Mol



Het werk van Ingrid Mol bestaat uit het bedenken en creëren van personages. Deze krijgen gestalte door ze vorm te geven en daarna te laten terugkomen in verhalen en tekeningen. Een aantal personages zijn keramische beelden. Andere personages kunnen vorm krijgen door tekeningen of alleen in het verhaal bestaan. Door keramische beelden te laten optreden in een verhaal, krijgen ze een nieuwe intentie.

Geen opmerkingen: